Friday, July 14, 2017

Älykotia rakentamassa

Esineiden internetistä povataan seuraavaa suurta muutosta. Kotoa löytyy etäluettava sähkö- ja vesimittari, mutta muuten talon teknologia vastaa isovanhempien aikakautta. Mitä älykoti käytännössä tarkoittaisi? Mainoksissa näkyy onnellisia ihmisiä, jotka säätävät olohuoneen valaistusta kännykällä. Itse haluaisin nähdä sisä- ja ulkolämpötilan graafeina sekä saada hälytyksen auki unohtuneesta ovesta. Varsinainen älyn eli tilannekohtaisen automaation voisi viritellä myöhemmin. Järjestelmän tulisi olla langaton, sillä johtojen vetäminen ei ole käytännöllistä. Asunto on kaksikerroksinen betonitalo, joka asettaa myös omat haasteensa langattomille järjestelmille.

Ensimmäiseksi mieleen tuli rakentaa järjestelmä käyttämällä Raspberryä. Perheellisenä aikaa on kuitenkin käytettävissä rajallisesti, joten järjestelmä pitäisi löytyä valmiimpana. Valmiiden järjestelmien suhteen on hyväksyttävä tosiasia, että toimiakseen ne vaativat valmistajan pilvipalvelun johon yhteys hoidetaan valmistajakohtaisen yhdyskäytävän kautta.

Tiedonhaun jälkeen pöydälle jäi kolme vaihtoehtoa; Wireless Sensor Tags, Telldus ja Applen HomeKit. 

Wireless Sensor Tags (http://wirelesstag.net) täyttää tärkeimmät kriteerit, anturit ovat suhteellisen edullisia ja käytetty radiotekniikka takaa anturien melko vapaan sijoittelun eri puolille asuntoa. Miinuspuolelle tulee tageissa käytetty valmistajan oma suljettu standardi ja että järjestelmä tukee vain antureita ts. laitteiden ohjaaminen tulee tehdä käyttäen jonkun muun valmistajan laitteita. Tämä nostaa ratkaisun hintaa myöhemmissä vaiheissa. Valmistaja tarjoaa kuitenkin käytettävät rajapinnat, joten järjestelmän laajentaminen on mahdollista. Foorumeilla kritisoidaan valmistajan olematonta asiakaspalvelua eikä valmistaja ei ole pitkään aikaan julkaissut uusia tuotteita, joten herää pieni epäilys jatkuvuudesta.

Telldusta (http://telldus.se) myydään pohjoismaisissa elektroniikka- ja kodinkoneliikkeissä. Telldus tukee isoa joukkoa 433 MHz:n taajuudella toimivia antureita, joten anturien suhteen on mistä valita. Samoin järjestelmään pystyy liittämään etäohjattavia pistorasioita yms. ohjaimia. Kantama jää hieman Wireless Sensor Tageista, mutta sensorit pystyy todennäköisesti sijoittamaan melko vapaasti eri puolille asuntoa. Foorumeilla nousee esille jonkin verran kommentteja että anturien välinen kommunikointi ei toimi kaikin ajoin luotettavasti. Mutta sitten Tellduksen synkin osuus - Tuotenimi on muuttunut Proveksi ja sen jälkeen nettisivut ovat olleet pelkästään ruotsiksi ja iPhone-sovellusta ei ole päivitetty vuoteen. Tellduksen eduksi on luettava avoin 433 MHz:n standardi, joten anturien elämä jatkuu tarvittaessa toisen gatewayn turvin vaikka Tellduksen taru loppuisi.

Apple HomeKit (https://www.apple.com/lae/ios/home) on tehnyt jonkin aikaa tulemista. HomeKit itsessään on valmis ja saa uusia ominaisuuksia iOS-päivitysten myötä mutta siihen liitettäviä laitteita on vielä niukasti. Yhtenä vaihtoehtona on Elgato Eve (https://www.elgato.com/en/eve) -tuotesarja, josta löytyy tarvittavat komponentit. Komponentit ovat jonkin verran hinnakkaampia kuin muut vaihtoehdot, mutta todennäköisesti rahoille saa myös vastinetta. Mutta sitten varjopuoleen: HomeKit laitteiden välillä käytetään Bluetooth Low Energy -teknologiaa. Herää epäilys riittääkö kantama eri puolille asuntoa? Ilman testaamista ei kallista hankintaan kannata tehdä.

Alla olevassa taulukossa on hintavertailu eri vaihtoehdoista. Tellduksen osalta on laskettu kolmen vuoden Telldus Live PRO -tilin ylläpitomaksut. Wireless Sensor Tags ja Apple HomeKit palveluissa ei ole ylläpitomaksua. Yhdyskäytävänä HomeKit/Elgato -vaihtoehdossa on Apple TV.


Valinta näiden kesken on vaikea. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa eikä yksikään nouse selkeästi muita paremmaksi. Laitteiden elinkaari tulee olemaan todennäköisesti vain muutamia vuosia, joten onko jatkuvuudella sittenkään niin kovin suurta merkitystä? Kommentteja ja vinkkejä eri tuotteista otetaan mielellään vastaan!

No comments: